DIY: Grill/Grillframe vervangen E36

Alle tips, trucs en ervaringen met betrekking tot de BMW 3 Serie zijn hier te vinden
TheWicked
Berichten: 8
Lid geworden op: 12 apr 2012, 19:29

DIY: Grill/Grillframe vervangen E36

Bericht door TheWicked » 17 aug 2012, 16:33

Hallo luitjes!

naar aanleiding van schade en roest op het grill frame is er besloten om een nieuwe aan te schaffen, zelf te spuiten en te monteren. Op internet zijn er niet veel handleidingen die hier informatie over geven, vandaar deze Do It Yourself topic! Met name over het monteren, over spuiten en verven hebben we google 8)

De volgende punten heb ik aandacht aangegeven, misschien dat het een steentje kan bijdragen :)

De vorige grillframe was van het "facelift" model, van het bouwjaar na '96. Deze 325 komt uit 1993 waardoor er extra ruimte zat tussen de motorkap en de grillframe. Hoewel er nog steeds een beetje ruimte op zit, is de kans groot dat deze wagen schade heeft gehad aan de voorzijde... :s

Schaf dus de juiste type Grill frame aan met de bijpassende nieren! Het facelift model heeft meer rondingen, heeft bredere chrome-randjes maar is kleiner in de aansluiting op het grill frame.

Naarmate de wagen ouder wordt is de kans ook groter dat de lak een beetje is verkleurd. Het is daarom handig om langs een verf specialist te gaan die de kleurcode kan vergelijken en eventueel een aanpassing kan maken om de goede kleur te verkrijgen. Anders heb je de kans dat het erg gaat opvallen. Mocht het alleen voor de grill zijn dan valt dit mee, gezien dit slechts een dunne "lijstwerk" is en deels in de "schaduw" valt van de motorkap, aldus de verfboer :+ :)

Koop geen euro-lak voor een paar knaken maar schaf een goede laag aan, het is altijd goedkoper dan bij een spuiter en met de juiste producten en werkwijze gaat het langer mee!

Over het afwerken van de grill ga ik verder niet op in, daar zijn vele visie's over en valt genoeg over te vinden op: google :W

Monteren van het grillframe

Je kunt de frame vervangen zonder een autobrug, lekker handig omdat je het dus op je eigen oprit kunt doen. Neem wel een paar uurtjes de tijd, vanwege het warme weer heb ik het rustig aan gedaan in 3 uurtjes. Mede doordat de koplampen op een "professionele( :nee: )" (ik bedoel amateuristische ( :ja: ) ) manier waren gemonteerd.. Afgebroken steunen van de koplampen, knipperlichten die eraan waren vast gekit en Kabels die direct doorverbonden tot in de koplamp en soms waar niet eens tape omheen zat.. :amen:

Je hebt niet veel gereedschap nodig, hieronder een lijstje wat ik heb gebruikt:

- Ratel set: doppen 8, 10 en 13 met een korte en een lange verlengstuk (geen steek/ring sleutel, te weinig ruimte waar de bouten/moeren zich bevinden)
- Brede platkop schroevendraaier en een middelmaat kruis kop schroevendraaier
- Torx schroevendraaier: T-25 (middelmaat of passend op een ratel)
- Oud (dik) deken voor de bumper en als ondergrond om op te zitten/liggen

Demontage

Begin met een bak koffie :W

Begin met de schroeven aan de onderzijde van de bumper, deze zitten vlak voor de voorwielen. Aan de binnenzijde van het spatscherm kan ook een schroef zitten.

Verder zit de voorbumper met 4 moeren vast van 13mm, deze vind je onder de afdek kapjes aan de voorzijde van de bumper, weerszijde van de kentekenhouder. Het linker kapje is klein, daarachter zit namelijk ook de aansluiting van het trek oog. Aan de rechterzijde zit een lange afdek plaatje, deze gaat met de bumper rondom naar de linkerzijde van de wagen. Met een platkop schroevendraaier wip je deze zo los, de bumper kun je rustig losmaken: deze zit (als het goed is :+ ) in geleiders die hem op zijn plek houden aan beide zijkanten.

Als je de bumper los maakt: houd er rekening mee dat je de stroomkabels van de mistlampen van te voren losmaakt of dat je er half onder gaat zitten, bumper voorzichtig naar voren haalt en op je benen legt. Dan kun je er in ieder geval gemakkelijk bij. Let er wel op dat deze stekkers bros kunnen zijn!De luchtmeter en de beide luchtkanalen naar de wiel kasten, kun je gewoon lostrekken en op de grond neerleggen. Zodra je de bumper los hebt kun je hem achterover kantelen en neerzetten. (ps: de lucht toevoer buizen kun je later op de bumper "vast drukken" en later als de bumper er op zit, er weer recht richting de wielkast drukken).

Onder de motorkap

Boven de grill zit een plastic afdekkap, deze kun je met 6 schroeven loshalen waarvan er 2 horizontaal zitten met pluggen, die kun je verwijderen met een platkop schroeven draaier. Haal deze los van de bevestigde slang, hierdoor krijg je wat meer ruimte om te werken.

Maak beide knipperlichten los dmw een platkop schroevendraaier, aan de buitenzijde van elke koplamp, kun je tussen het frame door (voorzichtig!) het lipje opzij drukken. De Knipperlicht schiet dan voor de eerste keer los, herhaal het nog een keer (dubbele tanden) en je kunt hem eruit halen. Vervolgens maar je de koplampen los dmv de 4x8mm bouten (per koplamp) los te halen, 2 zitten aan de voorzijde en aan weerszijde. Aan de binnenzijde zit deze aan het grillframe vast.

Onder en achter het grill frame

Aan beide uiteinde delen van de grill, aan de onderzijde bij het spatbord, zitten 2 x 8mm bouten. Deze kun je met de ratel en lange verlengstuk verwijderen.

Terug naar de voorkant van de wagen, voor de radiateur zit een grote lucht kap. Deze zit vast met 8 x 8mm bouten. 2 daarvan vind je aan de onderzijde, aan de buitenkant van deze kap. Vervolgens vind je 2 halverwege aan de binnenzijde, 2 zitten vast aan de onderkant van de grill frame en 2 vind je bovenop waar de afdek kap eerder al is gedemonteerd. Houd er rekening mee dat deze vast gedraaid zitten aan lipjes, deze kunnen doordraaien. Als het geluk mee zit dan kun je er met een beetje druk van een vinger, al makkelijk losdraaien met de ratel.

Als de kap is losgemaakt zie je 2x10mm bouten zitten aan weerszijde die je met de ratel kunt losmaken, de grill frame is nu bijna losgekoppeld. Tot slot gebruik je de torx schroevendraaier, aan de bovenzijde maak je de 2 verticaal geplaatste schroeven los. Deze houden niet alleen het frame vast maar ook de motorkap sloten! Zorg er dus voor dat je de 3e schroef, de horizontale, niet helemaal los draait zodat je later alles makkelijk weer kunt bevestigen.

Montage nieuwe of herstelde grillframe

Je hoeft niet in het herbreeuws van rechts naar links en van onder naar boven te lezen, maar probeer de stappen te ondernemen in de tegenovergestelde volgorde :rolf: :W

Foto's met uitleg en de plaatsen waar de schroeven, bouten en moeren zich bevinden worden nog gepost. Hieronder worden eerst de "kale" foto's gepost!

Thnx for reading!

Hoop dat jullie hier wat mee kunnen, hoewel er niet veel te vinden is op internet is het wegrotten van de frame grill toch best wel een veel voorkomend probleem bij deze types! :'(

Voor vragen, opmerkingen of andere tips: reacties zijn altijd welkom :popcorn: :loveit:
Bijlagen
done
done
ondertussen
ondertussen
Voorheen
Voorheen
Laatst gewijzigd door TheWicked op 17 aug 2012, 19:20, 1 keer totaal gewijzigd.

TheWicked
Berichten: 8
Lid geworden op: 12 apr 2012, 19:29

Re: DIY: Grill/Grillframe vervangen E36

Bericht door TheWicked » 17 aug 2012, 18:55

@Mod: sorry, dit hoort in het DIY topic! Kunnen jullie dit verplaatsen?

Code: Selecteer alles

Topic verplaatst!

Mvg,
Danny
Bimmerportal Team

Bart#199
Berichten: 2
Lid geworden op: 10 mei 2015, 17:22

Re: DIY: Grill/Grillframe vervangen E36

Bericht door Bart#199 » 12 mei 2015, 14:03

super uitleg
ik heb schade aan de voorkant en met deze uitleg gaat het een stuk makkelijker zijn om er aan te werken
(:
#gemotiveerd

markm
Berichten: 196
Lid geworden op: 27 jan 2008, 13:32

Re: DIY: Grill/Grillframe vervangen E36

Bericht door markm » 05 feb 2016, 13:01

Heb de DIY gelezen.
Mijn e36 heeft ook een brede naad tussen grillframe en motorkap. maar ook hier zit facelift nieren op.
Als ik je verhaal lees, zie ik dat de grillframe van voor de facelift een andere maat heeft dan die van de face lift en wanneer ik deze vervang met 1 van voor de facelift de naad dus kleiner word?

Of zit ik nu fout?

Gebruikersavatar
BimmerBob
Berichten: 1234
Lid geworden op: 14 jun 2012, 18:27

Re: DIY: Grill/Grillframe vervangen E36

Bericht door BimmerBob » 05 feb 2016, 18:12

@markm, Je kan ook je motorkap vergrendeling afstellen. Die dingen met die spiralen aan de kap zelf. Dan trekt die de naad dicht.

markm
Berichten: 196
Lid geworden op: 27 jan 2008, 13:32

Re: DIY: Grill/Grillframe vervangen E36

Bericht door markm » 05 feb 2016, 18:37

Dat heb ik gedaan.
Helpt idd iets. Maar zou t graag nog netter willen. En wanneer ik ze verder indraait valt die niet meer in t slot. Dus daarin heb ik geen ruimte meer om t in te zoeken

Plaats reactie

Terug naar “BMW 3 Serie (E36) DIY: Do It Yourself”