Home

Logo BimmerPortal, Nederlands grootste BMW forum

Elke auto kan wel eens een goede detail job gebruiken. Wat wel opvalt, is dat het verschil per detailer (of poetser, hoe je het wil noemen) nogal groot kan zijn. Vorige maand is mijn auto bij Stoomreiniging Brabant langs geweest voor een volledige detail behandeling. Uiteraard vond ik het leuk om een aantal foto’s en uitleg te plaatsen.

Vooraf: lak was dof en de kalkvlekken stonden erin
Na het herstelwerk van de schadehersteller, heb ik mijn auto een tijdje niet gewassen. Zo had de lak de kans goed uit te harden, voordat ik met een handschoen of droogdoek aan de slag ging. Zonde als er in een nieuwe laklaag gelijk krasjes of beschadigingen komen omdat ik niet kon wachten.

Helaas was niets minder waar. Doordat de polijstbeurt van de schadehersteller niet goed was uitgevoerd, “beet” het vuil als het ware in de lak, waardoor ik het er zelfs niet meer uitkreeg na een goede handwas in een wasbox. PANIEK! Ik vond het zo zonde, dat ik uiteraard niets liever wilde dan de auto echt te laten shinen.

BMW E46 detailing 1A

Zo ben ik terecht gekomen bij Stoomreinging Brabant. Bert beloofde mij mijn auto te laten glanzen zoals ze nog nooit eerder heeft gedaan.

Foamen
Allereerst werd de E46 in de foam gezet. Hierdoor krijgt het vuil de kans los te weken van de auto, zodat het er in een vervolgstap makkelijker vanaf komt.

BMW E46 detailing 11

Nadat dit een minuut of vijf de kans heeft gehad om in te werken, wordt de auto helemaal afgespoten. Geen hoekje of kiertje wordt overgeslagen, zodat zand, modder en het grove vuil van de auto af is. Deze stap is zeker belangrijk, want je wil uiteraard geen zand op de lak hebben wanneer je begint met het polijsten.

De auto krijgt dan even de kans om op te drogen, voordat de ‘deironizer’ erop gaat. De naam zegt het eigenlijk al, maar dit zorgt ervoor dat metaal- en asfaltdeeltjes loskomen, om een nog diepere reiniging te realiseren.

Tweede keer foamen en handwash
Om er zeker van te zijn dat echt alle vuildeeltjes weg zijn, wordt de auto nogmaals in de foam gezet. Na het inwerken, wordt het schuim eraf wassen en de auto met de hand helemaal gereinigd.

Afspuiten
Uiteraard nadat het reiniging met schuim en water helemaal is afgerond, wordt de E46 volledig schoongespoten met de hogedrukreiniger en droog gemaakt.

Kleien
Net zoals onze huid, heeft de lak ook als het ware poriën. Door het gebruik van de klei, worden de poriën in de lak helemaal gereinigd. Je kunt deze stap zien als een soort Clearasil voor de auto 😊. Alles wat nog in de lak vast zat, wordt door de klei als het ware ‘losgetrokken’ en blijft in de klei hangen. Hierdoor wordt de lak weer helemaal glad.

Afspuiten
Het kan natuurlijk zo zijn dat de klei niet alle losgekomen deeltjes ook daadwerkelijk meeneemt en van de auto afhaalt. Om de achtergebleven deeltjes er weer af te krijgen, wordt de auto nog een keer helemaal afgespoten.

Lak nakijken op oneffenheden
Voordat er met het echte polijsten begonnen kan worden, moet de lak uiteraard eerst nagekeken worden op oneffenheden. Mochten er dan nog oneffenheden gevonden worden, is het veel gemakkelijker om dit voor het polijsten aan te pakken, dan daarna. Anders breng je eerst weer een beschermlaag aan (de wax), die je vervolgens weg zou moeten halen om de oneffenheid te corrigeren. Met een goede, felle LED lamp kun je overigens veel meer zien dan met het blote oog.

BMW E46 detailing 10

Opschuren
Over het algemeen worden er toch een aantal (kleine) oneffenheden gevonden. Voornamelijk bij het verkeerd polijsten van een auto, kunnen er kleine krasjes, of swirls in de laklaag ontstaan. Deze oneffenheden kunnen vervolgens door het licht opschuren van de blanke laklaag worden weggewerkt of verminderd.

Lak chips bijwerken
Mocht de auto lak chips hebben, dat wil zeggen stukjes lak die door bijvoorbeeld steenslag weggesprongen zijn, kan dit worden bijgewerkt. Op mijn dak zaten een aantal kleine chips en deze zijn eerst opgeschuurd en vervolgens netjes opgevuld met dezelfde lakkleur. Na het opvullen, worden de chips uiteraard mee gepolijst, om dezelfde finish te creëren als bij de rest van de auto.

BMW E46 detailing 6

Vier staps polijsten
Bij het vier staps polijsten, wordt er van een grove pasta naar een ultra fijne pasta gewerkt. De grove pasta zorgt ervoor dat de oppervlakkige krasjes die ik de voorgaande stappen nog niet zijn weggewerkt, alsnog verdwijnen. Uiteraard geeft dit ook al een glans aan de lak. Daarna is er bij mijn auto gebruik gemaakt van de Angelwax polijstpasta’s: de Resurrection, Regenerate en de Redemption, voor de ultra fijne finish.

BMW E46 detailing 9

Na het polijsten - afspuiten
Om de pasta overal tussenuit te krijgen, is het afspuiten na het polijsten noodzakelijk. Niks staat zo onprofessioneel, dan dat je ergens nog polijstpasta terugvindt als je je auto hebt opgehaald. Ze stond er heerlijk strak bij toen ik haar op ging halen!

Twee lagen wax
Voor een perfecte finish, breng je uiteraard een goede wax aan. De wax zorgt ervoor dat de auto geseald wordt tegen invloeden van buitenaf. Zo blijft je lak niet alleen langer mooi, maar is je auto ook nog eens gemakkelijk te reinigen.

BMW E46 detailing 5

Coating op de ramen
En om het dan helemaal compleet te maken, is er ook nog een coating op de ramen aangebracht. De TEVO Creations GlassGard zorgt er niet alleen voor dat vuil niet gemakkelijk aan uw ruit hecht, maar ook dat het water gemakkelijk wordt afgevoerd zonder het gebruik van een ruitenwisser. Met andere woorden: boven de 50 km/h, loopt het water letterlijk je ruit af. Ideaal!
Benieuwd naar de TEVO coatings? Bezoek dan hun website voor meer informatie: TEVO Creations Nederland

Terug voor een TEVO glascoating
Na de hele behandeling, gaf Bert van Stoomreiniging Brabant aan dat de lak op mijn BMW erg zacht is en dat deze snel zou beschadigen. Ook al bij normaal gebruik. Vandaar dat hij mij een glascoating voor mijn auto adviseerde, om de lak een keiharde extra beschermlaag te geven. Dit stond dus nog op de planning, hierover later meer!

Op de onderstaande foto's is te zien hoe mijn auto er nu bij staat. Ik ben zeer tevreden over het eindresultaat, dat dan ook duidelijk zichtbaar is! Waar mijn auto vooraf nog vol zat met swirls, kalkvlekjes en andere oneffenheden, is de lak nu glad en glimt ze zoals ze nog nooit heeft gedaan.
Lang verhaal kort: ben jij op zoek naar een detailer die de tijd voor je auto neemt en alleen genoegen neemt met het best haalbare resultaat? Neem dan eens een kijkje op de website van Stoomreiniging Brabant.

In 2020 zullen de redacteuren steeds meer aan het woord zijn en hun persoonlijke ervaringen en verhalen met jullie delen. Heb jij zelf een leuk, bijzonder, grappig, uniek verhaal over jou en je BMW? Neem dan contact op met Alyssa en wie weet maken wij een item over jouw BMW.

BMW E46 detailing 2

BMW E46 detailing 3

BMW E46 detailing 4

Groot BMW forum

BMW forum logo

Ben je op zoek naar informatie over jouw BMW, dan vind je bij ons op het forum een enorm grote achterban met meer dan 30.469 leden die jou bij kunnen staan.

button-meld-je-aan

BMW agenda 2020

Aanmelden nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste BMW nieuws? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van BimmerPortal.


Wist je dat deze nieuwsbrief naar meer dan 30.000 leden en liefhebbers verzonden wordt?

Ekris BMW Products JRwheels Vorsteiner
Oliewereld Koed Guerrilla Exhaust BimmerParts
Fullcartuning ST Suspension Z Performance Automaan
KW suspensions Remus  Wagner Tuning Autobedrijf Gijsbertsen

BimmerPortal het BMW Forum

BimmerPortal is de verzamelplaats voor alle BMW liefhebbers waar veel BMW informatie te vinden is. We zijn naast de grootste BMW community vooral het gezelligste BMW Forum van Nederland en België met het laatste BMW nieuws en evenementen verslagen.

BimmerPortal, het BMW forum

check-vink Technische kennis: Door alle topics zijn wij één groot vraagbaak
check-vink Vriendschappen: Gezamenlijke interesse is een mooie basis
check-vink Evenementen: Bezoek jij wel eens een evenement? Check onze agenda
check-vink BMW onderdelen: Onderdeel nodig? Bekijk het te koop gedeelte